Zber biologicky rozložiteľného odpadu si zabezpečuje prevádzkovateľ kuchyne sám, nie mesto. Táto povinnosť sa týka reštaurácií, hotelov, jedální, prevádzok rýchleho občerstvenia i rôznych stravovacích zariadení. Prevádzkovateľ kuchyne si musí zabezpečiť - uzatvoriť zmluvu s odberateľom kuchynského odpadu, ktorý je oprávnený nakladať s takýmto odpadom. Spoločnosť na zber kuchynského odpadu poskytne prevádzkovateľovi kuchyne nádobu (súdok, kontajner), do ktorého ukladá kuchynský odpad a podľa zmluvy mu spoločnosť na výmenu poskytne prázdnu nádobu.
Prevádzkovateľ kuchyne nesmie dávať kuchynský a reštauračný odpad:
- do nádob na kuchynský odpad umiestnených v meste, pretože tieto sú určené pre fyzické osoby – občanov z bytových a rodinných domov,
- do nádob na zmesový odpad.