Konzumácia pasterizovaného mlieka je bezpečná - doteraz neboli zaznamenané prípady infekcie ľudí z pasterizovaného mlieka alebo tepelne spracovaných produktov. Na základe aktuálnych poznatkov konzumácia pasterizovaného mlieka a mliečnych produktov nepredstavuje riziko pre ľudské zdravie v súvislosti so slintačkou a krívačkou.
Ľudská infekcia vírusom slintačky a krívačky je veľmi zriedkavá a viaže sa najmä na priamy kontakt s infikovanými zvieratami. Minimálna infekčná dávka pre ľudí nie je známa. Vedecké poznatky naznačujú, že k ochoreniu u človeka dochádza len v individuálnych prípadoch a len pri veľmi vysokom príjme vírusu prostredníctvom intenzívneho, priameho kontaktu s infikovanými zvieratami alebo opakovanej konzumácie silne kontaminovaného, nepasterizovaného mlieka. Hoci sa ľudia vírusom nakaziť nemôžu, sú pasívnymi prenášačmi. To znamená, že nákaza sa dokáže udržať na oblečení, topankách, slame i krmive. Preto medzi preventívne opatrenia na celoslovenskej úrovni patrí aj zákaz akéhokoľvek premiestňovania vnímavých zvierat z chovu do chovu a na bitúnok. Tento zákaz sa netýka hydiny.
Slintačka a krívačka je vírusové ochorenie hovädzieho dobytka, oviec, kôz, prasiat a iných párnokopytníkov. Vírus sa ľahko prenáša dotykom a vzduchom a dokáže rýchlo napadnúť celé stáda. Ľudia ho môžu rozširovať poľnohospodárskymi strojmi, obuvou, ošatením a pneumatikami vozidiel, ktoré s vírusom prišli do kontaktu. Úmrtnosť je zvyčajne nízka, nákaza však u zvierat vyvoláva horúčku, stratu chuti do jedla, nadmernú produkciu slín, pľuzgiere a ďalšie príznaky.
V rokoch 1921-1977 bolo na celom svete hlásených asi 40 prípadov nákazy človeka vírusom slintačky a krívačky. Na rozdiel od nakazených zvierat majú infekcie vírusom slintačky a krívačky mierny priebeh s úplným uzdravením.
Aktuálne informácie nájdete na stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.