V rámci miniseriálu venovanému cirkulárnej ekonomike v Pezinku vám dnes prinášame tipy, ako neplytvať potravinami v domácnosti. Potravinami plytvá až 60 % domácností, pričom každý obyvateľ Slovenska vyhodí priemerne 0,44 kilogramu potravín denne. Potraviny sa zväčša vyhadzujú pre nesprávne skladovanie či pre nedostatok plánovania. Alebo skrátka vyhadzujeme jedlo, ktoré „vyzerá zle“, ale je ešte stále jedlé. Plytvanie potravinami má veľký vplyv na životné prostredie.
Ako s potravinami neplytvať a ako udržať ich čerstvosť? Tu je našich 10 tipov:
- Neplytvanie potravina rozhodne šetrí našu peňaženku.
- Plánujme si svoje nákupy. Kupujme len to, čo potrebujeme.
Naplánujme si, aké jedlo budeme pripravovať počas týždňa a nezabudnite skontrolovať aj domáce zásoby. Na nákupný zoznam si napíšme len potrebné potraviny. Dávajme si pozor na tzv. „super výhodné“ akcie, ktoré supermarkety neustále ponúkajú. Čo najčastejšie kupujme nebalené potraviny, tak si môžeme nabrať len toľko, koľko potrebujeme a znižujeme množstvo odpadu z obalov.
- Všímajme si dátumy. Potraviny s krátkym dátumom spotreby nakupujme iba vtedy, ak ich chceme okamžite spotrebovať. Naučme sa rozoznávať „dátum spotreby“, ktorý označuje, dokedy je potravina bezpečná na konzumáciu a „dátum minimálnej trvanlivosti“, ktorý označuje, dokedy si potravina uchováva niektoré špecifické vlastnosti, pričom jej konzumácia je bezpečná aj po tomto dátume.
- Skladujme potraviny správne. Držme sa pravidla, že dopredu v poličkách si uložme potraviny so starším dátumom spotreby a dozadu s novším. Aby sme stihli všetky potraviny včas skonzumovať. Na balených potravinách výrobcovia odporúčajú správny spôsob skladovania. Riaďme sa ním a potraviny tak uchováme v najlepšej kvalite.
- Uložme potraviny v chladničke podľa zón teploty. V chladničke skontrolujme tesnenie a teplotu. Aby potraviny ostali čo najdlhšie čerstvé, uchovávajme ich pri teplote 1 až 5 °C. Využívajme rôzne teplotné zóny v chladničke a riaďme sa návodom od výrobcu. Zväčša sa uvádza, že vo vrchných poličkách chladničky sa majú skladovať syry, vajcia, maslo, v stredných poličkách ostatné mliečne výrobky, údeniny a polotovary, na spodných poličkách jedlo, ktoré sa rýchlo kazí napr. zvyšky vareného jedla, mäso, ryby. Celkom dolu v priehradke je miesto na ovocie a zeleninu určené do chladničky.
- Naučme sa variť správne veľké porcie jedla. Vyhľadajte si, aké sú tie správne veľké porcie jedla pre vás podľa zdravotného stavu, veku či aktivity. Radšej si naberme na tanier menej a potom, keď sme ešte hladní, si doložme.
- Spotrebujme všetky potraviny. Ak nám po celom týždni zostane viacero načatých potravín a kúskov zeleniny alebo ovocia, urobme guláš, ražniči, ovocný šalát. Starší chlieb sa dá zapiecť, prezreté ovocie je výborné do nepečeného jogurtového dezertu a zvyšky vareného mäsa môžeme pomlieť a použiť do nátierky či omáčky na cestoviny. Fantázii sa v tomto smere medze nekladú.
- Konzervujme, sušme a mrazme potraviny. Ak nám zostanú potraviny a vieme, že ich nebudeme v najbližšej dobe používať, môžeme ich konzervovať zavarením, sušením alebo mrazením. Chlieb, mäso, ryby, zeleninu, ovocie, vňate, bylinky, mliečne výrobky veľmi dobre znášajú mrazenie. Niektoré druhy ovocia, zeleniny, vňatí a húb sú výborné i sušené a dlho sa dajú takto skladovať.
- Buďme solidárni. Ak zistíme, že máme doma prebytok nejakých potravín, včas ich ponúknime známym, darujme sociálne slabším ľuďom alebo organizáciám, ktoré varia napr. pre bezdomovcov.
- Premeňme odpad z potravín na kompost. Šupy zo zeleniny, ovocia, zvyšky varenej stravy, pokazené potraviny, ovsené vločky a múka, ktoré našli mole môžeme skompostovať v domácom kompostovisku. Získame tak kvalitné hnojivo – kompost. Viac o kompostovaní nájdete na www.kompost.sk.
Podrobnejšie si o tejto téme prečítate v tomto letáku.
Znížiť plytvanie s potravinami sa oplatí. Okrem toho, že ušetríme peniaze, predchádzame tak vzniku ďalšieho odpadu z potravín, ktoré by inak skončili na skládkach alebo v spaľovniach odpadov. Každý z nás môže implementovať do svojho „života s potravinami“ týchto pár jednoduchých, no účinných tipov, a tak znížiť množstvo odpadu či šetriť prírodné zdroje.